Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cestování po Thajsku

Thajsko je oblíbenou destinací nezávislých cestovatelů, protože se po něm cestuje snadno a navíc levně. Pro mnoho „baťůžkářů“ je tak jakýmsi odrazovým můstkem, kde si chtějí vyzkoušet, jaké to je cestovat na vlastní pěst. Do Thajska přijíždí každoročně více než patnáct milionů turistů, kteří chtějí poznat jeho krásy, kterých má opravdu nepočítaně.

Mnohé cestovatele k návštěvě Thajska nalákal film Pláž (The Beach), který této jihoasijské zemi udělal obrovskou reklamu po celém světě. Spousta lidí si nechce nechat ujít návštěvu Bangkoku a především pak samotné pláže Ao Maya v zátoce Maya Bay na ostrově Ko Phi Phi Lee. Atmosféra svobodného cestování, pro něž je Thajsko jako stvořené, mnohé navnadí do dalších cest za hranice všedních dní.

Malé seznámení s Thajskem

Thajsko leží v jihovýchodní Asii, kde sousedí s Barmou, Laosem, Kambodžou a s Malajsií. V zemi žije okolo 65 milionů obyvatel, kteří jsou z 90% buddhistického vyznání. Hlavním městem je Bangkok, kde žije přibližně 5 milionů obyvatel. Thajsko je královstvím, v jehož čele stojí král Phumiphon Adunyadet, který je v současnosti nejdéle vládnoucím panovníkem na světě (na trůn nastoupil v roce 1946). Samotné Thajsko vzniklo v roce 1238 vyčleněním z Khmerské říše. V roce 1350 vzniklo nové království v Ayutthayi, která byla následně roku 1767 zničena Barmánci. Novým hlavním městem se tak stal Bangkok (Krung Thep – Město andělů). 

Bangkok
Foto: Bangkok

Dlouhá staletí bylo Thajsko uzavřeno před okolním světem a stalo se také jedním z mála států v této části Asie, který se ubránil koloniálnímu područí. Až do roku 1939 se Thajsko nazývalo Siam. Během druhé světové války byla země spojencem Japonska a byli do ní nasazováni spojenečtí zajatci na nucené práce. Moderní Thajsko je vyhledávanou dovolenkovou destinací, která nabízí dostatek příležitostí k rekreaci jak pro milovníky pláží, tak i pro dobrodruhy, zájemce o kulturu i historii.

Do Thajska na vlastní pěst

Cestování po Thajsku není nijak náročné. Ti co tuto zemi navštívili, říkají, že to není o nic složitější, než cestovat například po Slovensku. Proto, kdo se rozhodl vyrazit do Thajska na vlastní pěst, bez cestovní kanceláře, měl by to bez problémů zvládnout. Vzhledem k tomu, že je thajská ekonomika na cestovním ruchu silně závislá, je vše turistům přizpůsobeno. Téměř na každém kroku je možné narazit na nějakou cestovní kancelář, kde se dají zakoupit lístky na autobus, loď, nebo zajistit ubytování. Jediné, co je dobré si zařídit předem ještě z tepla domova, je pokoj, kde složíte hlavu hned po příletu do země. Budete tak mít jistotu klidného azylu, bez nutnosti pobíhání po městě a shánění noclehu. 

plovoucí trh v Thajsku
Foto: plovoucí trh

Pokud však nemáte zajištěno dopředu žádné ubytování, není třeba se ničeho bát. V Bangkoku, kde své putování po Thajsku začíná snad každý cestovatel, se nachází ulice Khao San, na níž se nachází nepřeberné množství levných hostelů. Thajsko je také velmi levná destinace, což je další z důvodů, proč je tolik oblíbené. Dá se říct, že vše je v něm dvakrát levnější než v České republice. Stravovat se můžete ve stáncích na ulici, ale i v jídelnách nebo restauracích. Pokud se například rozhodnete zajít do nějaké lepší restaurace a dáte si nejdražší jídlo, vyjde vás i přesto levněji, než jídlo u nás. 

Kdy do Thajska?

Návštěvu Thajska je třeba naplánovat podle destinace, kterou máte v úmyslu navštívit a podle počasí, které v dané části roku v zemi panuje. Thajské podnebí je tropické, s vysokými teplotami i vysokou vlhkostí, která je dána vlivem monzunů. V Thajsku se střídají tři roční období a to období dešťů od června do října, chladné období od listopadu do února a horké období od března do května. Duben a květen jsou měsíce s nejvyššími teplotami v roce, dosahují v průměru 35 - 36 °C. Západní pobřeží Andamanského moře, kde se nacházejí ostrovy Phi Phi, Ko Lanta, Krabi a další, je ovlivňováno jihozápadním monzunem a období dešťů zde nastává od června do října, zatímco východní strana Thajského zálivu s ostrovy Ko Samui či Ko Phan Ngan, jsou zase ovlivňovány severovýchodním monzunem, který přináší déšť v období od října do ledna. Hlavní sezóna v Thajsku obecně panuje během chladného období – tedy od listopadu do února.

ostrov Ko Tao
Foto: ostrov Ko Tao

Jak cestovat po Thajsku

Po Thajsku je možné se přepravovat všemi druhy dopravy. Vnitrostátní leteckou dopravu zajišťují letecké společnosti jako Thai Airways, Bangkok Air a Air Asia, která je nízkonákladovou společností. Ceny za letenky jsou tak opravdu velice příznivé a proto se mnohdy vyplatí pro přepravu do vzdálenějších míst využít leteckou přepravu – někdy to vyjde dokonce levněji, než se přepravovat např. autobusem a to nemluvíme o úspoře času a fyzických sil. Letenky na vnitrostátní lety je dobré kupovat s dostatečným časovým předstihem.

Pattaya
Foto: Pattaya

Kdo není příznivcem letecké dopravy, může pro vzdálenější přesuny využít také vlakovou dopravu, kde jsou nabízeny vozy první, druhé a třetí třídy a také spací vozy. Do vlaku se doporučuje rezervovat si místenku. Pokud se vydáte na dlouhou cestu v noci ve spacím voze, můžete si dobře odpočinout a cenově vás to vyjde o něco levněji než letadlo. V Thajsku fungují čtyři základní železniční tratě, které jsou provozovány společností State Railway of Thailand (SRT). Trasy spojují Bangkok se severem, severovýchodem, východem a jihem země. Vlaková přeprava sice nepatří mezi nejrychlejší, ale je dost bezpečná a spolehlivá. 

Na velmi dobré úrovni je v Thajsku také autobusová doprava. Síť autobusové dopravy je hustá a spojení poměrně rychlé. Do většiny velkých měst se opět dostanete z Bangkoku, odkud vyjíždějí dálkové autobusy. Dálkové autobusy bývají vybaveny pohodlnými sedadly, WC, klimatizací a většinou i videem, na některých delších trasách se podává i občerstvení a k dispozici bývají i deky na přikrytí. Ceny za tyto dálkové autobusy jsou srovnatelné s cenou za jízdenku na vlak ve druhé třídě. 

vlaková zastávka v Hua Hin
Foto: vlaková zastávka v Hua Hin 

Pokud se chcete dostat do některého z menších měst, musíte počítat už s menším komfortem. Místní meziměstské autobusy nejsou nijak zvlášť rychlé, chybí jim klimatizace a docela často jsou přeplněné. Ani jejich technický stav nebývá dvakrát dobrý. Co se týče cestování městským autobusem po konkrétním městě, to bývá oříšek i pro zkušené cestovatele.  O tuto přepravu se starají minivany s otevřenou korbou a lavicemi na sezení. Tento způsob přepravy po městě je sice velmi levný, ale minivany bývají přeplněné a jízdní řády prakticky neexistují. Bývá tak problém zjistit nejen v kolik, ale také kam autobus vlastně jede. Pro cestování po městě je možné využít také taxi, mototaxi nebo tuk-tuk. Při této přepravě je dobré si hlídat sazbu, kterou si účtuju přepravce, nebo si cenu dohodnout předem. Výhodou takovéto přepravy je, že se i v dopravní zácpě dostanete poměrně rychle přesně tam, kam chcete, ale nevýhodou zase může být občas trochu riskantní jízda řidičů v husté dopravě (zejména v Bangkoku).

Pro cestu na ostrovy nebo po řekách je možné využít také lodní dopravu. Cesty lodí jsou zajímavé a příjemné a to i přesto, že bývají paluby někdy dost plné. Lístky se prodávají přímo na lodích. Spojení na velké ostrovy je zajišťováno pravidelnými trajekty, na menší ostrůvky pak nepravidelně jezdí rybářské čluny.

Co v Thajsku nevynechat?

V Thajsku se nachází velké množství cílů, které stojí za to vidět. Hlavní město Bangkok nesmí chybět v itineráři žádného cestovatele. Je ideálním místem pro návštěvu nádherných chrámů na řece Chao Phraya, nabízí pestré příležitosti pro nákupy a je neutuchajícím centrem zábavy. Po návštěvě Bangkoku mnoho turistů míří na sever za chrámy do Sukhothaie a Chiang Mai a následně se vydávají na několikadenní výpravy do hor, kde jsou ukryté horské kmeny. 

Většina lidí však přijíždí do Thajska zejména za krásnými plážemi, azurovým mořem a báječnému potápění. Thajsko se může pochlubit množstvím tropických ostrovů a ostrůvků, které vypadají jako poslední ráje na zemi. Pokud dáváte přednost destinacím, kde se nemusíte prodírat davy turistů, vyrazte na ostrovy Ko Chang, Ko Mak, Ko Kut nebo Ko Samet, které leží v Thajském zálivu u kambodžské hranice. Na jihu se z Jihočínského moře vynořují další krásné ostrůvky Ko Samui, Ko Pha Ngan a Ko Tao, které nabízí také možnost výletu do národního mořského parku Ang Thong. 

Lamai Beach, ostrov Ko Samui
Foto: pláž Lamai, ostrov Ko Samui

Nerušeně relaxovat na bělostné pláži ve stínu kokosových palem však můžete také na ostrovech v Andamanském moři. Nejznámější a nejnavštěvovanější je krasová oblast ostrova Krabi, ostrov Phi Phi, Ko Lanta a Ko Similan. Cestovní kanceláře nejčastěji nabízí pobyty v destinacích, jako je ostrov Phuket, nebo Pattaya – zde je však již vše natolik přizpůsobeno zahraničním turistům, že to pravé Thajsko zde jen stěží najdete.

- jap - 

Předchozí články z Thajska:
Ko Phangan - ve znamení divokých večírků
Ko Samui - ostrov hojnosti
Singapur, Malajsie, Thajsko - pestrá exotická dovolená
Ostrov Phuket - perla Andamanského moře
Pattaya – Thajsko pro každého 

Článek byl zobrazen 18 649 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Thajsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko