Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Phuket - perla Andamanského moře

Ostrov Phuket patří k nejnavštěvovanějším místům nejen v Thajsku, ale v celé jihovýchodní Asii vůbec. Není to ostrov jen tak ledajaký, pyšní se hned několika výjimečnostmi. Je například největším ostrovem v zemi (543 km2), jako jediný tvoří samostatnou provincii a také je provincií nejbohatší.

Zásluhu na tom mají právě turisté, kterých sem přijíždí každý rok více než milion. Veškerá infrastruktura je tomu přizpůsobena – hotely, restaurace, půjčovny všeho možného, různé atrakce, to vše čeká na rekreace chtivé návštěvníky. Ničivá tsunami v roce 2004 sice řádila i zde, ale dnes už je vše opraveno a obnoveno.

Phuket

Většina života se odehrává v turistických letoviscích na západním pobřeží. Tady jsou totiž pěkné písčité pláže, zatímco na východě Phuketu najdete spíše bláto. Jinak je téměř tři čtvrtiny ostrova hornatých a zalesněných, na severu se dokonce nacházejí malé zbytky deštného pralesa.

Phuket není místo, které by zrovna vynikalo historickými nebo kulturními památkami. Nikdo to ostatně ani nečeká, většina návštěvníků tráví čas na plážích, v restauracích a klubech. Pravda, zdejší architektura je mnohdy velmi malebná, některé budovy připomínají evropské středomoří nebo Čínu a odrážejí tak různé historické vlivy, ale většinou nejsou starší než z 19. století. Hodně těchto staveb má nějaký vztah k těžbě cínu, což byl dříve zdejší hlavní produkt a obchodní artikl. Těžbu i obchod měli pod palcem Číňané, kteří na vývoji ostrova i jeho kultuře zanechali zřetelný vliv. Dnes Phuketu kromě turismu zajišťuje příjmy také produkce přírodního kaučuku z rozsáhlých plantáží.

Phuket

Pokud si tedy budete chtít „odpočinout“ od ležení na pláži, můžete se projet na slonovi, navštívit mořské akvárium, motýlí nebo orchidejovou farmu a podobné atrakce. Samozřejmě se dá vyzkoušet i potápění a vodní sporty. Zejména v monzunové sezóně je ale nutné dát pozor na silné proudy, kterými je zdejší moře pověstné. Na hlavních plážích bývají v případě nebezpečí vyvěšené varovné vlajky.

Phuket má ještě jednu pozoruhodnou a dosti bizarní atrakci, o které většina návštěvníků nemá vůbec tušení. Každý rok se na ostrově koná tzv. Vegetariánský festival (džia-čai). Tradice začala v roce 1825, kdy do městečka Get-Hoe v okrese Kathu přijela z Číny opera, aby vystoupila pro horníky. V té době byla oblast ještě z větší části pokryta džunglí a tropické nemoci byly běžné. Proto také všichni členové opery onemocněli neznámou horečkou, a tak se rozhodli přejít na vegetariánskou dietu. Brzy poté se uzdravili a veškeré problémy zmizely. Když se místní obyvatelé dozvěděli, že důvodem uzdravení bylo rituální vegetariánství s různými obřady, byli nadšeni a položili základ tradice. Od té doby vždy od prvního večera devátého lunárního měsíce (čínského kalendáře) do devátého dne téhož měsíce probíhá festival, jehož cílem je tělesná i duchovní očista komunity a jejích členů.

Phuket

Kromě vegetariánství, zdržení se alkoholu a pohlavního styku je ovšem charakteristickým rysem festivalu dočasný piercing různých částí těla. Ne však nějakými náušničkami. Muži, v menší míře i ženy, nosí skrze tváře takové předměty, jako smetáky, deštníky, dlouhé jehly, nože, židle od stolu, řetězy z mopedu a dokonce třeba sekačky na trávu. Svou bolestí prý očisťují nejen sebe, ale i ostatní lidi od zla i hříchů. Je to podobné jako křesťanská idea ukřižování.

A na závěr jedna praktická informace. Jak se na Phuket dostat? Existuje spojení letecké, využívající zdejší mezinárodní letiště, po moři, ale možná je i doprava po souši, neboť ostrov je s pevninou spojen takzvaným „mostem milenců“. Tak šťastnou cestu

- mih -

Článek byl zobrazen 21 922 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Thajsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko