Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sukhothai - poklady ukryté v džungli

O tom, že Thajsko není jen zemí nádherných pláží a přírodních krás, ale také bohaté historie a jedinečných památek, se můžete přesvědčit ve městě Sukhothai. Toto město ukryté hluboko ve vnitrozemí Thajska bylo po dlouhých 120 let hlavním městem země. Najdete v něm spoustu cenných staveb i historický park, který je pod ochranou organizace UNESCO.

Dějiny města sahají až do roku 1238, kdy se thajští princové Pho Khun Pha Mueang a Pho Khun Bang Klang Hao spojili a společně se jim podařilo vytlačit ze svého území dobyvačné Khméry. Na oslavu tohoto úspěchu založili město Sukhothai, jehož název v překladu zní „Úsvit štěstí“. Vzniklo také první thajské skutečně nezávislé království a Sukhothai bylo vyhlášeno jeho hlavním městem. Princ Pho Khun Bang Klang Hao se stal jeho prvním králem známým pod jménem Pho Khun Si Indrathit. Největšího rozkvětu však město dosáhlo během vlády krále Ramkhamhaenga, který jej spravoval po dlouhých 40 let. Tento významný panovník navázal obchodní vztahy s Čínou a zajistil tak městu bohatství. Sukhothaiskému království vládlo postupně celkem osm králů, ale během vlády posledních dvou již začalo království pomalu upadat. Nakonec se roku 1365 ocitlo pod nadvládou města Ayutthaya, jeho obyvatelé uprchli a město upadlo v zapomnění.

Sukhothai

I dnes, mnoho staletí poté, co Sukhothai pozbylo na významu, patří mezi nejpozoruhodnější thajská města. Je velkým turistickým lákadlem, a přestože leží více než 400 km od Bangkoku, je schované mezi kopci a obklopené rýžovými poli, stává se oblíbeným výletním cílem jak zahraničních, tak i místních návštěvníků. Dnes už se ani nechce věřit, že ještě před přibližně 40 lety pokrýval toto starobylé město plné nádherných památek bujný porost a bylo téměř celé pohlceno džunglí. Díky snaze archeologů, památkářů a badatelů se jej podařilo odkrýt a my si tak můžeme udělat alespoň částečnou představu o tom, jak vypadalo v dobách své největší slávy. Město má jedinečnou chrámovou architekturu a je poseto množstvím soch. Původní khmérské stavby byly doplněny o nové prvky a vznikly tak naprosto unikátní stavby.

Nejkrásnější ukázky chrámové architektury si dnes můžete prohlédnout v historickém parku, který se nachází asi 12 kilometrů od centra města. Je v něm k vidění na pětatřicet budov, které jsou obklopeny mohutnými zdmi o délce 1800 metrů a šířce 1300 metrů. Park je rozdělen do pěti zón, kterými se můžete libovolně procházet, nebo projíždět na kole. Díky své bohaté historii a jedinečným stavbám bylo město Sukhothai zapsáno na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. Tato organizace se společně s thajskou vládou snaží zlepšit stav této památky a zahájila rozsáhlý renovační program. Dodnes již byly restaurovány nejen mnohé chrámy a sochy, ale také sgrafita, příkopy či sušící pece.

Sukhothai

Ve zdech, které ohraničují historický park Sukhothai, se nachází celkem 4 brány. V jedné z nich visel zvon, který sloužil k přivolání krále. Zvon nechal do brány nainstalovat král Ramkhamhaeng. V samém centru starého města se nachází Královský palác, který je tvořen dvěma hlavními soubory budov - královskou budovou Noen Phrasat a svatyní. V pozůstatcích hlavní královské budovy Noen Phrasat objevil král Rama IV. v 19. století kamenný nápis krále Ramkhamhaenga a také část jeho kamenného trůnu, z něhož panovník vyřizoval státní záležitosti. Tento trůn byl nakonec odvezen do Bangkoku a byl na něm posléze korunován král Rama VI. Svatyně je součástí komplexu Wat Mahathat a jde o největší a nejkrásnější chrám v celé Sukhothai. Svatyni dominuje stúpa označovaná jako chedi, která má tvar lotosového květu. Lotos byl jako dovršení chedi používán pouze v Sukhothai. V blízkosti svatyně se nachází ještě ruiny budov známých jako viharn. Na podstavcích chrámu stojí Buddhovi učedníci a socha sedícího Buddhy. Wat Mahathat byl dokončen v roce 1345 a má symbolizovat čistotu Buddhova učení.

Jihozápadním směrem od Wat Mahathatu stojí buddhistický chrám Wat Si Sa Wai, který je ze tří stran obklopen zdmi. Byly v něm objeveny pozůstatky hinduistické sochy Sayompha, což byl největší hinduistický bůh a tak je pravděpodobné, že byl tento chrám původně hinduistickou svatyní. Směrem na západ od Wat Mahathatu se nachází chrám Wat Traphang-Ngoen, z něhož se podařilo dochovat jen čtvercové podstavce sloupů, hlavní kapli a sochy Buddhy. Dalším chrámem je Wat Traphang-Tong tyčící se uprostřed jezera. Právě zde je uložen údajný otisk Buddhovy nohy, který pochází z konce 14. století, kdy městu vládl král Lithai.

Sukhothai, socha Budhy

Z dalších významných chrámů můžeme jmenovat Wat Si Chum, kterému dominuje patnáctimetrová svatyně, v níž se ukrývá obří socha sedícího Buddhy. Socha má mezi koleny rozpětí více než 11 metrů a jednotlivé prsty na nohou dosahují velikosti dospělého muže. Tento Buddha údajně hovoří ke svým stoupencům. Asi 2 kilometry západně od města se nalézá chrám Wat Saphan Hin, který je známý jako Chrám kamenného mostu. Toto pojmenování dostal podle chodníku z břidlice, po kterém se můžete dostat až na vrchol kopce. Procházka je to sice namáhavá, ale rozhodně stojí za to – na kopci totiž stojí další, více než 12 metrová socha Buddhy. Východně od hlavního komplexu je možné si prohlédnout ještě Wat Chang Lom se zvonovitou chedi zdobenou slony. Sochy Buddhů ve čtyřech různých polohách si můžete prohlédnout v chrámu Wat Chetuphon. Součástí tohoto chrámu je i malá svatyně ukrývající sochu známou jako „budoucí Buddha“.

Nepřehlédnutelnou součástí komplexu je památník věnovaný králi Ramkhamhaengovi. Tvoří jej bronzová socha krále sedícího na trůnu, na němž jsou vyryty reliéfy z jeho života. Pokud navštívíte Národní muzeum Ramkhamhaeng, budete si moci prohlédnout četné umělecké předměty, které byly objeveny při odkrývání Sukhothaie. Mezi vystavenými exponáty nechybí ani nádherný exemplář kráčejícího Buddhy pocházející ze 14. století. Mnozí archeologové o něm tvrdí, že jde o vůbec nejkrásnější zpodobnění Buddhy, které se na území Thajska nachází. Prohlédnout si můžete i repliku slavného nápisu krále Ramkhamhaenga, který je zároveň nejstarší ukázkou thajského písma.

- jpa -

Další články z Thajska:
Ancient City v Bangkoku – Thajsko jako na dlani
Nejoblíbenější místa Thajska
Thajsko - velký okruh s možností navštívit Kambodžu
Cestování po Thajsku

Článek byl zobrazen 23 999 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Thajsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko