Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Na návštěvě ve Velkém paláci

Město andělů, velké město a bydliště Buddhy, nedobytné sídlo Boha Indry, vznešené hlavní město světa, vyzdobené devíti drahokamy, královské město s mnoha paláci, které se rovnají nebeskému domovu Boha, město, které bylo darem Indry a stvořeno Višnu Karmem. Že nevíte o jakém městě je řeč? No přeci o Bangkoku, o městě s nejdelším názvem na světě.

Ještě v 18. století byl Bangkok jen pouhou vesnicí, kterou využívali na svých cestách obchodníci ke krátkému odpočinku a načerpání nových sil. Strategickou polohu místa si uvědomil až král Rama I., zakladatel dynastie Chakri, a tak v roce 1782 udělil Bangkoku statut hlavního města. Ještě téhož roku začala výstavba monumentálního královského sídla, které se dodnes řadí k vrcholným dílům architektury jihovýchodní Asie.

Velký palác dnes tvoří celý komplex budov, které jsou rozprostřeny na ploše téměř 220 tisíc čtverečních metrů. Mezi nejdůležitější z nich patří uskupení oficiálních královských místností a rezidence Phra Maha Montien. Právě zde totiž dodnes probíhají slavnostní obřady a ceremoniály. Uvnitř naleznete také posvátnou korunovační místnost s trůnem ve tvaru člunu, do níž má ovšem přístup pouze panovník. V sousedních místnostech pak podle tradice tráví svou první noc po korunovaci. Ačkoliv dnes královská rodina sídlí jinde, většina královských místností a sálů zůstává až na výjimky pro navštěvníky uzavřena.


Foto: Vladimir Wrangel / Shutterstock.com

Samostatný palác je také určen pro přijímání státních návštěv. Chakri Maha Prasat je sice vystavěn v evropském stylu, typické špičaté věže však dodávají budově thajský charakter. Oficiální návštěvy jsou přijímány v bohatě zdobeném audienčním sále. Pro veřejnost je zde otevřena zajímavá výstava zbraní. Mezi oblíbené turistické atrakce pak patří výměna stráží.

Bezesporu nejkrásnějším a nejvyhledávanějším objektem Velkého paláce je Chrám smaragdového Buddhy Wat Phra Kaeo. V něm je uložen jeden z vůbec nejuctívanějších symbolů Thajska – necelých 70 cm vysoká soška Buddhy, jež je vytesána z jednoho kusu jadeitu. Podobně jako Pražské Jezulátko má i thajský Smaragdový Buddha ve své garderobě bohatě zdobené kostýmy, které mu při různých příležitostech převléká samotný panovník. V chrámu si na horní terase můžete prohlédnout i další posvátné objekty včetně pantheonu s ostatky členů královské rodiny, či netradiční královský dar - model Angkor Watu.

Celý areál Velkého paláce obklopují téměř dva kilometry dlouhé zdi, na nichž je zachycen hrdinský příběh prince Rámy a jeho manželky.

Velký palác je otevřen každý den od 8:30 do 15:30. Pokud si však chcete prohlédnout i trůnní sály, doporučujeme zavítat sem ve všední den, neboť o víkendu jsou uzavřeny. Pantheon je přístupný pouze jeden den v roce, a to 6. dubna na Den dynastie Chakri.

Počítejte s tím, že návštěva celého areálu vám zabere přinejmenším půl dne. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejuctívanějších míst v Thajsku, je po návštěvnících striktně vyžadováno decentní oblečení. Tílka, kraťasy a sandály pro tento den nechte na hotelu.

Článek byl zobrazen 7 331 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Thajsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko