Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Singapur, Malajsie, Thajsko - pestrá exotická dovolená

Jihovýchodní Asie má společné dějiny a multietnické obyvatelstvo. Je libo nádherné pláže a idylické ostrovy? Bažíte po lahodných kulinárních zážitcích? Hledáte dobrodružství ve stylu Indiana Jonese v dusných džunglích nebo raději nejžhavější novinky z oblasti soudobého umění, designu či módy? S CK AVETOUR se můžete vydat na cestu.

Singapur - čím nás uchvátí

Městský stát Singapur je známý jako země čistoty, zeleně, obchodu i vysoké životní úrovně. Bez jakýchkoliv přírodních zdrojů dokázala tato země dosáhnout obdivuhodného standardu.

Výhody, které pro Singapur skýtá jeho strategická poloha u ústí Malackého průlivu, si dokázal všimnout a využít už Stamford Raffles. Na britské koloniální počátky navázal i moderní Singapur, který se stal vyspělým finančním centrem. Přísné zákony, včetně trestu smrti za pašování drog nebo zákaz žvýkaček, přispěly k zajištění bezpečnosti, ale i vytvoření image poněkud nudné země. Tu se nyní Singapur snaží setřást péčí o své historické kořeny, rozvojem moderní architektury i rozšiřování možností zábavy, odpočinku a nevyčerpatelných možností pro utrácení peněz ve velkých nákupních centrech.

Singapur spojuje s pevninou jen most, po kterém se dá přejet do Malajsie. Je cestovatelskou křižovatkou. Nabízí však i spoustu zajímavých míst, kuchyni, která patří k nejchutnějším v Asii, a pozadu nezůstávají ani nákupy. Název města vznikl ze sanskrtu a znamená “Lví město“.

Co bychom měli vědět před návštěvou?

Jeden z dokladů, bez kterého se neobejdete, je platný cestovní pas ještě 6 měsíců po vaší návštěvě Singapuru. Vízum nepotřebujete, pokud se zde zdržíte do 30 dnů a pouze jako turisté, nebudete tedy provozovat žádnou výdělečnou činnost. Před vstupem do země je třeba vyplnit imigrační kartu, jejíž první polovinu odevzdáme při vstupu a druhou při odchodu ze země, dále potvrzenou zpáteční letenku a také je dobré se připravit na prokázání dostatečného finančního obnosu na pobyt.

Země zakazuje dovoz žvýkaček, alkohol je povolen pouze do objemu 1 litr a cigarety jen v množství odpovídající osobní spotřebě. Průměrný let z Evropy trvá 12,5 hodiny, přistanete na letišti Changi.

Zdravotní péče i první pomoc se zde poskytuje vždy za finanční úhradu. Mezi Českem a Singapurem neexistuje žádná dohoda o bezplatné zdravotní péči. Z tohoto důvodu se doporučuje zajistit si mezinárodní pojištění.

Singapur disponuje velice rozsáhlou a kvalitní sítí zdravotnických zařízení. Očkování se nevyžaduje - v podstatě se nevyskytuje žádné nebezpečí. Výjimkou jsou ti, kteří přijíždějí z oblasti, kde se vyskytují infekční nemoci. Pokud se jedná o oblast, kde se vyskytuje žlutá zimnice, je potřeba mít s sebou očkovací průkaz s osvědčením, že jste proti této nemoci byli očkováni.

Kdy je nejlepší do Singapuru jet?

Singapur můžete navštívit v kterékoli roční době. Nezáleží tedy na počasí, které je tu pořád stejné - horké a vlhké, teplota přesahuje 20°C (i v noci), vlhkost dosahuje 75 %. Deště jsou sice krátké, ale za to vydatné a prudké - může se stát, že vás během návštěvy zastihnou každý den. Ovšem legendě, která vypráví o tom, že zde prší od rána do večera celé měsíce, nevěřte. Prší tu “jen“ 182 dní v roce, takže asi každý druhý den. Ať už cestujete do Singapuru v létě, v zimě či zde strávíte pár dní nebo týdnů, určitě zažijete alespoň jeden z bezmála několika desítek slavností a festivalů, které se tu rok co rok pořádají. Díky různorodým kulturám a náboženstvím, které v Singapuru žijí, jsou neobyčejně zajímavé a pestrobarevné, a proto lákají nejen místní obyvatele, ale i tisíce zahraničních turistů.

Ostrov Sentosa - nejjižnější bod asijského kontinentu

Tento ostrov je dobrým příkladem toho, jak se Singapur snaží sejmout masku sice rozvinuté, ale poněkud nudné země. Sentosa byla dříve kvůli tamnímu pohřebišti nazývaná ostrov smrti, dnes je ale plná života. Myslí na milovníky přírody i adrenalinové zábavy. V jihovýchodní Asii patří Sentosa ve své kategorii k absolutní špičce. Ostrov osídlený rybáři  byl používaný jako pohřebiště, až do roku 1967 zde měla sídlo britská posádka. Nad ostrovem se tyčí symbol Singapuru - sedmatřicetimetrový Merlion. U sousední Hudební fontány se konají představení light and sound. Milovníci historie si mohou prohlédnout pevnost Silosa nebo museum s voskovými figurínami Images of Singapore, velice pěkné je podmořské akvárium s třiaosmdesátimetrovým tunelem a delfíní laguna. Milovníci přírody se mohou také vydat do motýlího parku nebo si projít přírodní stezku Dragon trail. Pro vyznavače adrenalinu Sentosa nabízí MegaZip Adventure park a Wave house. Tři pláže s importovaným pískem slouží spíše k odpočinku než ke koupání.

Borneo - exotický ostrov

Přestaňme o exotice jen snít a přesuňme se na třetí největší ostrov na světě, který Indonésané nazývají Kalimantan. Na Borneu se většinou rozkládají pralesy s mnoha druhy živočichů a rostlin a najdete tam největší jeskynní sál na světě (Sarawacká síň). Dříve tolik obávaný a legendami opředený ostrov se v posledních několika letech stal jednou z atraktivních destinací. Můžete se zde vydat po stopách téměř nepolapitelného hulmana běločelého, pokochat se krásou pralesa starého 130 miliónů let nebo navštívit bornejské orangutany. Specialitou ostrova je exotická květina rafflesie, která váží až deset kilogramů.

Borneo je územně rozděleno mezi Indonésii, Malajsii a Brunej. Hlavním městem malajského státu Sarawak je Kuching - malé, pohledné a prosperující přístavní město na západě ostrova. Teploty se zde pohybují mezi 27 a 34 °C. Za jeden měsíc má toto město větší příděl srážek než Londýn za celý rok. Je to nejdeštivější město Malajsie a od listopadu do února přicházejí severovýchodní monzuny. Kuching byl mnoha mezinárodními institucemi uznán jako jedno z nejčistších měst světa a své prvenství si drží v Malajsii.

Kuching znamená “kočka“, proto je město přezdívané “město koček“. Je proslaven svými západy slunce, které turisté velmi vychvalují a hodnotí jako jedny z nejkrásnějších na světě. Je také významným studijním městem Malajsie, množství škol je znát i v běžném životě města, nápadné je zejména množství mladých lidí, kteří ve městě žijí i pracují. Studentský život propuká naplno o víkendech, kdy mládež vyrazí popíjet a bavit se do ulic města.

Větší část města byla postavena v době velice benevolentního despotismu rodiny Brookeových - bílých rádžů, kteří připluli z Bathu, aby tu vládli čtvrtině Bornea. Prostomyslný a pracovitý James Brook nastolil řád a zákon na pobřežích sužovanými piráty v nehostinném vnitrozemí Sarawaku. Vládu předal synovci Charlesu Brookovi, který vládl 50 let od Krymské války až do konce první světové války, přičemž žádný z těchto konfliktů se jeho panství vůbec nedotkl. Slunce tu svítí z plných sil na pěkné koloniální stavby a skromnou bustu Charlese Brookea.

Nejživější místo Kuchingu je Džáhal India, tradiční ulice indických obchodníků - k vidění je tu kapela slepých muzikantů, pouliční umělci, prodejci medicínských pilulek připravených podle vlastních patentů. Místní specialita “laksa“ představuje krevety dušené na kari s nudlemi. Není pochyb o tom, že vás toto město zaujme.

Národní park Bako dokazuje, že není třeba jezdit daleko, abyste nalezli typické džungle Bornea plné divokého života až po vrcholky stromů. Je přírodní rezervací umístěnou na rozeklaném, nefritově zeleném poloostrově vystupujícím do Jihočínského moře. Přestože leží na dosah od hlavního města, stojí za to zůstat zde přes noc.

Malajsie - z Kuala Lumpuru do džungle

Posuňme se o kousek dál z ostrovní části Malajsie na tu pevninskou, přesněji do hlavního města Malajsie Kuala Lumpur. Okamžitě vás uchvátí, jak dochované kultury malajské, čínské a indické komunity spojují své síly a vytvářejí moderní a inovační metropoli, která má své místo na světové špičce. Projděte si pouliční trhy, mlsejte u proslulých stánků s jídlem, oblečte se do značkových šatů v nejmódnějších nákupních centrech, nahlédněte do muzeí, pokrývajících prakticky každý aspekt místního života

Kuala Lumpur, v překladu “bahnitý soutok“, často zkracovaný na “KL“, povznáší hlavní dominanty města - Petronas Twin Towers (nevyšší budovy na světě) a Menara Kuala Lumpur (čtvrtá nejvyšší telekomunikační věž na světě). Mezi nimi se skromně krčí ostatní mrakodrapy, i tak dost vysoké. “Bahnitý soutok“ dnes už rozhodně nevypovídá o skutečné podobě města, i když do roku 1857 tu byla džungle, přesnému překladu města odpovídá jen soutok řek Klang a Gombak.

Centrem města a jeho srdcem je tzv. Zlatý trojúhelník, hlavní oblast velkého businessu, veškerých nákupů a zábavy. “KL“ je město trhů, a to i nočních. Veliká pochoutka “ais kačang“ - želatina zalitá sojovým mlékem, posypaná nakrouhaným ledem a politá hnědým tekutým cukrem - to je něco, co musí každý návštěvník ochutnat.

Opusťme vír velkoměsta a poznejme jedinečný národní park Taman Negara. Představte si liduprázdnou rozlohu Pardubického kraje pokrytého tropickým deštným pralesem. Na okrajích národního parku se nachází udržovaný areál, v němž je návštěvnické centrum, restaurace, minimarket a různé typy chatek a bungalovů, poskytujících kvalitní a pohodlné ubytování. Návštěvníci dostávají ke všem poskytovaným službám překvapení navíc, které běžné hotely nenabízí. V trávě za chatkami můžete narazit na pospávajícího varana, divoké prase, dikobraze a dalších 11 druhů běžně se vyskytujících živočichů. V této ohromné oblasti divočiny nepochybně žijí také ohrožené druhy jako např. sloni a možná dokonce i tygři. Ale šance, že je spatříte, není skoro žádná.

Pro zajímavost: nezaplacený vstup a fotografická licence (což vyjde asi na 40 Kč) u lidí vyskytujících se v parku může dotyčného připravit od 10 000 ringgitů (50 000 Kč) až po 3 roky strávené ve vězení.

To, co v parku spatříte, uslyšíte a ucítíte, ve vás zanechá jedinečné vzpomínky. Místní exotické rostliny a zvířectvo nespatříte jinde na zemi. Při noční prohlídce parkem průvodci svítí baterkou do pavouků číhajících na kořist, vzdušnou chůzí se procházíte lávkami mezi korunami stromů ve výškách až 30m, což mnoha lidem zvýší hladinu adrenalinu v krvi, ale není to nebezpečné, lávky jsou z obou stran zakryté sítěmi. Zážitek z pohledu na deštný prales z takové výšky je nezaměnitelný.

Thajsko - “země slonů“

Naší poslední zastávkou za poznáním jihovýchodní Asie je “země úsměvů“ - Thajsko. Na rozdíl od ostatních zemí, nebylo nikdy v područí žádné evropské země a od roku 1932 je konstituční monarchií. Vládne zde král Bhumibol-Ráma IX., který je nejdéle žijícím vládnoucím monarchou na světě  - vládne přes šedesát let od roku 1946 a spolu se svou ženou královnou Sirikit jsou velmi milováni a ctěni.

Thajsko je tak rozmanitá země, že si získá každého. Odlišností, se kterými se musí návštěvník Thajska vyrovnat, je hned několik. Nejde o nástrahy nepřekonatelné, časovému posunu se rychle přizpůsobíte, stejně jako vyšším teplotám, místní pálivou kuchyni se mnozí zamilují. Pak však zbývá ještě jeden problém, a to jak naložit s vlastním tělem.

Hlava pro Thajce představuje nejposvátnější část těla, nohy jsou naopak považovány za nečisté, a proto by se nikdy neměly ocitnout výše. Pokud mluvíte se starším člověkem nebo se octnete v místech, kudy má projíždět královská rodina, nesmíte mít hlavu výše. Stejně tak by vaše chodidla neměla směrem k těmto osobám směřovat, je to považováno za urážku. Pokud vejdete do chrámu, musíte se zout a nesmíte pořizovat jakékoliv fotografie, neboť Buddhovy sochy se považují za posvátné předměty a nesmí se jakkoliv zobrazovat. Není to země zákazů a příkazů. Naopak, lidé jsou to nesmírně milí a usměvaví jako málokde na světě. Urážkou se zde rozumí i rozčilený člověk. Úsměvem i poklonou staršímu člověku tedy nic nezkazíte, právě naopak, místní to u cizince ocení. Omluvu zde uslyšíte častěji než poděkování, extrémní příklad omlouvajících se katů svým obětem za setnutí jejich “posvátných“ hlav, mluví za vše.

Klasická hudba středního Thajska je pikantní stejně jako thajské jídlo, a vyznačuje se neuvěřitelnou řadou struktur a důmyslností, vzrušujících temp a pastorálních melodií. Thajské jídlo je velmi podobné čínskému - pálivé jako oheň. Jíst v thajském stylu znamená vědět, co si obstarat, jak si to obstarat a jak si to obstarat za slušnou cenu. Mimo turistické oblasti najdete menu v angličtině jen na málo místech, a ještě méně jich má na menu ceny. Běžným jídlem je khao phat (opékaná rýže), obvykle se podává s na plátky nakrájenou salátovou okurkou a smaženým vejcem na vrchu. Až nebudete vědět, co jiného si objednat, téměř vždy bude po ruce Kai Phat bai kaphrao, pálivá míchaná směs nakrájeného kuřete, feferonek, česneku a čerstvé bazalky. Je oblíbeným thajským jídlem, ale pro západní jazyk může být příliš ostré.

Zatímco vnější projevy dokáže turista po čase zmapovat, nitro thajské duše mu s velikou pravděpodobností zůstane stejnou záhadou, jako když do země přijížděl. Útěchou mu může být, že odpověď na otázku, co se skrývá za thajským úsměvem, nezná ani mnoho cizinců, kteří zde žijí dlouhodobě.

Navštivte nejčistší státy světa s milými lidmi, jedinečnou přírodou a dobrodružstvím, to vše s CK AVETOUR.

- PR článek -

CK AVETOUR
Novoměstská 205
518 01  Dobruška
Tel: 494 623 929, 602 441 670

info@avetour.cz
www.avetour.cz

Článek byl zobrazen 11 231 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Thajsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko