Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za tajemstvím thajských chrámů

Vydáte-li se do Thajska, zcela určitě narazíte na nějaký „wat“, což je jakýsi chrám a klášter v jednom. V celé zemi jich je kolem 40 000, ačkoliv označení wat může být ošidné. Thajské waty se totiž mohou značně lišit svou velikostí, od rozsáhlých komplexů až po malé svatyně.

Správně by však jako wat měly být označovány pouze ty chrámy, které cvičí a vzdělávají své „domácí“ mnichy. Samotné slovo „wat“ znamená totiž „škola“. Waty slouží vyznavačům buddhismu, konkrétně tedy theravádského buddhismu (nazývaného také prostě „sásana“, čili „učení“), který je v zemi hlavním náboženstvím. Jde o nejstarší z existujících buddhistických větví.

Buddhismus je jedno z nejrozšířenějších světových náboženství. Jeho základ vytvořil Gautama Buddha pravděpodobně v 5. století př. n. l. v severovýchodní Indii. Přirozenou součástí buddhismu je víra v reinkarnaci, konání dobra a karmu (zjednodušeně řečeno – vše se vám jednou vrátí, dobro i zlo, v tomto nebo jiném životě; osud je jen výsledkem našich činů). Rozebírat principy tohoto náboženství je nad rámec článku, každopádně se však dá říci, že zastánci buddhismu patří ve srovnání s jinými náboženstvími k nejmírnějším a nejtolerantnějším na světě (což je jedním z přímých důsledků učení).

Nejvýznamnějším chrámem v celém Thajsku je Wat Phra Sri Rattana Satsadaram, zvaný zkráceně Wat Phra Kaeo (Wat Phra Kaew), neboli Chrám smaragdového Buddhy. Nachází se v Bankoku, v areálu Velkého, nebo také Královského paláce. Jeho stavba začala roku 1782, v době, kdy král Buddha Yodfa Chulaloke (Rama I) přenesl hlavní město z Thonburi do Bankoku. Ačkoliv jsme si na začátku řekli, že ve správném watu by měli bydlet a učit se mniši, zrovna nejvýznamnější wat v Thajsku je výjimkou… Nejsou zde totiž obytné domy pro mnichy.

Proč je tedy chrám tak významný? Právě kvůli sošce Smaragdového Buddhy, jež je nejposvátnějším zpodobněním Buddhy v zemi. Je umístěna v hlavní budově chrámu (ubosoth) na vysokém zdobeném podstavci. Na této sošce podle Thajců stojí a padá bezpečnost a osud země, proto je pečlivě opatrována a střežena.

Legenda tvrdí, že pozoruhodný artefakt byl vytvořen roku 43 př. n. l. v Indii a poté byl jeho osud velmi pestrý. Každopádně historické prameny říkají, že soška byla nalezena v roce 1434 v Chiang Rai v severním Thajsku, když blesk udeřil do zdejší pagody. V poškozené štuce byla nalezena soška, o které se lidé domnívali, že je ze smaragdu. Tak také vzniklo její jméno. Ve skutečnosti je Smaragdový Buddha ze zeleného jadeitu a oblečen do zlata. Je vysoký 66 a široký 48 cm.

Soška prošla mnoha peripetiemi, v souvislosti s ní došlo k řadě zázraků, několikrát se stěhovala a nárok na ni si vzhledem k pohnuté historii dělají také Laosané. Ale to by bylo na samostatný článek.

Kromě této thajské ikony najdete v areálu watu další pozoruhodné stavby, například Královský Pantheon (Prasad Phra Thepbidon), knihovnu Phra Mondop, nebo zlatou chedi (stúpu) Phra Sri Rattana s Buddhovým popelem. Vše je vyzdobeno sochami, zlacením, barevnými dlaždicemi a freskami z Ramakienu, thajské verze indického eposu Rámájana.

Na závěr zbývá upozornit, že do chrámu se nechodí v tričku, krátkých kalhotách, minisukni nebo podobném nevhodném oděvu. Také si vyzujte boty a vůbec projevte respekt k místním a jejich kultuře tím, že budete dodržovat jejich pravidla. Pak už se můžete oddat atmosféře chrámu. Třeba tady najdete svou Cestu…

Autor: Michal Hamšík
Foto: chrám Wat Phra Kaew

 

Článek byl zobrazen 6 915 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Thajsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko